Το Μουσείο Αρχιμήδη (Κώστα Κοτσανά) στην Αρχαία Ολυμπία αποτελεί ένα μοναδικό θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον ελλαδικό χώρο αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της αρχαιότητας αλλά και στην ευρύτερη αρχαιoελληνική τεχνολογία της εποχής του.
Tο μουσείο Αρχιμήδη φιλοξενείται μόνιμα σε διώροφο κεντρικό κτήριο που παραχωρήθηκε γι αυτόν το σκοπό από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρωτοβουλία ήταν του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας “Ερμής” και έτυχε τη στήριξη των ξενοδόχων της πόλης και λοιπών φορέων της περιοχής.
Ο Αρχιμήδης υπήρξε μοναδική και κορυφαία ιδιοφυία στον πνευματικό κόσμο όλων των εποχών, κληροδότησε στον παγκόσμιο πολιτισμό σπουδαίες πραγματείες στα πεδία όλων των αρχαίων επιστημών και το σημαντικότερο αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης. Επινόησε πλήθος εφευρέσεων και ανακαλύψεων, μερικές από τις οποίες εξακολουθούν να είναι σε χρήση μέχρι σήμερα, ενώ ενέπνευσε τον Ντα Βίντσι και επηρέασε τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα.
Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει τον υδραυλικό κοχλία, το ακριβές μηχανικό πλανητάριο, το βίντσι με οδοντωτούς τροχούς και ατέρμονα κοχλία, τη διόπτρα, το οδόμετρο, το ναυτικό δρομόμετρο, το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο, την επινόηση ελέγχου της καθαρότητας του χρυσού, το αραιόμετρο, την καύση με κάτοπτρα, τον ρωμαϊκό ζυγό, γιγάντιους γερανούς, πανίσχυρες πολεμικές μηχανές, τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων και άλλες πολλές από τις 24 επινοήσεις του Αρχιμήδη.
Σκοπός του μουσείου Αρχιμήδη είναι να αναδείξει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία αυτήν την εξαιρετικά άγνωστη πτυχή του μέγιστου σοφού της αρχαιότητας και να αποδείξει ότι η ευρύτερη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων του 3ου π.Χ. αιώνα ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά.
Ωράριο Λειτουργίας:
Από 1 Απριλίου μέχρι 30 Οκτωβρίου: καθημερινά 10:00-20:00
Από 1 Νοεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου: καθημερινά 10:00-15:00
[Πηγή: Μουσείο Αρχιμήδη]